Umiejętne korzystanie z nowoczesnych technologii jest w stanie wesprzeć niemalże każdą pracę. Obecnie nawet dietetycy posługują się przeróżnego rodzaju aplikacjami, bez których ułożenie wartościowego jadłospisu dla jednego pacjenta zajęłoby im o wiele więcej czasu niż z pomocą tychże aplikacji. Tylko czym powinien charakteryzować się dobry program dla dietetyków? Na co należy zwrócić uwagę, kiedy będzie się go wybierać? Bez jakich funkcji nie ma co liczyć na korzystną współpracę z programem?
Przepisy od dietetyka
Aktualnie najnowocześniejsze programy dietetyczne mają już wbudowaną całkiem solidną pulę gotowych przepisów. Naturalnie dobry dietetyk zawsze będzie proponować pacjentom coś od siebie i większą część jadłospisów wypełni swoimi autorskimi daniami, ale kiedy mowa o czymś tak prostym, jak jajecznica albo kanapki z twarożkiem i owocami, które to dania też dość często przewijają się w gotowych menu, naprawdę nie ma sensu tracić czasu na samodzielne wyliczanie wszystkich wartości odżywczych i makroskładników, skoro dzięki aplikacjom wystarczy wybrać właściwy posiłek z puli i za jednym kliknięciem myszki dodać go do rozpiski.
Przepisy nie muszą być zresztą używane dokładnie w swojej oryginalnej formie. Praktycznie każda współczesna aplikacja dla dietetyka pozwala na ich modyfikację, dlatego wybrana z bazy sałatka może zostać dopełniona dodatkowym białkiem w postaci jajka bądź kolejnego kawałka sera, a z dania obiadowego wystarczy czasem odjąć mięso i zastąpić je tofu, by przygotować w ten sposób posiłek odpowiedni dla wegetarian bądź wegan. Przy każdym posiłku pojawiają się informacje odnośnie wartości odżywczych, składu oraz poszczególnych makroskładników. Wszystko jest jasne oraz czytelne (a przynajmniej takie powinno być), dzięki czemu większości rzeczy nie trzeba liczyć ręcznie, a to znacznie skraca czas pracy.
Samodzielne tworzenie posiłków
Program powinien dać też dietetykowi możliwość samodzielnego tworzenia posiłków, zapisywania ich w bazie danych oraz szybkiego obliczania ich makroskładników. Z raz przygotowanego dania można będzie korzystać potem wielokrotnie, by nie musieć wszystkiego wklepywać do programu na nowo i nie tracić na to niepotrzebnie energii oraz czasu. Ponadto nierzadko jest też tak, że program do układania diety sam podpowiada, co dodać do posiłku, żeby jeszcze lepiej go zbilansować, wzbogacić o odpowiednią ilość białka albo dopełnić witaminami oraz substancjami mineralnymi lub błonnikiem, których to np. zabrakło w poprzednich potrawach. Zwłaszcza początkujący dietetycy docenią tego typu funkcje.